Spring naar content

Opening eerste Hartje in de Wijk in Boxtel Oost

31 oktober 2023

hartjeindewijk2

Hartjes in de Wijk zijn dé gastvrije ontmoetingsplekken in Boxtel waar alle wijkbewoners samenkomen. Het doel van de Hartjes is om een vertrouwde omgeving, zoals een gemeenschapshuis, een laagdrempelige plek te bieden voor de wijkbewoners. Een plek waar ontmoeting en hulpvragen centraal staan, om zo de zelfredzaamheid en vitaliteit van de wijkbewoners te vergroten.

Het eerste Hartje in de Wijk wordt op 2 november geopend in gemeenschapshuis de Rots in Boxtel. Dit Hartje is nu nog vooral bedoeld voor de 60plussers in de wijk, maar het is nadrukkelijk een groeimodel en wordt zo snel mogelijk verbreed zodat alle leeftijden hier een luisterend oor vinden, elkaar ontmoeten en antwoorden krijgen op hun vragen.

Aanleiding en doelgroepverbreding

Vitaal zelfstandig blijven zal voor veel ouderen dé uitdaging van hun toekomst worden. Er is inmiddels een groeiende kloof ontstaan tussen zorgvraag en -aanbod. Hierdoor is het idee van Hartjes in de Wijk ontstaan. Een plek waar de zelfredzaamheid in de eigen leefomgeving wordt ondersteund. Door elkaar te ontmoeten, samen leuke activiteiten te doen en door de ondersteuning op locatie te bieden door helpende organisaties

De oorspronkelijke aanleiding was dus een punt in de wijk specifiek voor ouderen. In de verdere planvorming is dit al snel breder getrokken. De doelgroep is aangepast naar inwoners van alle leeftijden. Er is een wijk, er zijn inwoners. Deze hebben een vraag, een behoefte of juist iets te bieden. Hier is geen leeftijd aan te koppelen. De kracht van een Hartje wordt groter door het samenbrengen van verschillende doelgroepen. Zowel de wijkbewoners, als verschillende organisaties en beroepskrachten.

Samenwerking en uitbreiding

Hartjes in de Wijk is een initiatief van Vivent, Zorggroep Elde Maasduinen, CoutourdeTwern, Woningcorporatie JOOST en de gemeente Boxtel. Vanuit deze organisaties zijn er iedere maandagmorgen en donderdagmiddag beroepskrachten aanwezig in de Rots. Wijkbewoners hoeven dus niet meer van loket naar loket met hun hulpvragen. Er is nu één aanspreekpunt waar iedereen naar toe kan. Het Hartje heeft ook een soort ‘huiskamer ’functie waar een kopje koffie, thee of glas fris en een leuke activiteit wordt aangeboden.

Het eerste Hartje in de Rots in Boxtel Oost wordt zo snel mogelijk breder beschikbaar voor alle leeftijden. En, mede afhankelijk van de eerste ervaringen, krijgt het een vervolg op gemeenschappelijke plekken in andere wijken