Spring naar content

Duurzaamheid

Bij Zorggroep Elde Maasduinen besteden we veel aandacht aan duurzaamheid. Dit doen we op verschillende manieren. Het zit in kleine dingen, zoals het licht uit doen, pc’s en beeldschermen uitschakelen en zo min mogelijk printen. Maar ook grotere zaken zoals afvalscheiding, het toepassen van duurzame oplossingen in onze gebouwen en het inkopen van milieuvriendelijke materialen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. 

Toekomst-proof

Wij hechten veel waarde aan een comfortabele woonomgeving voor onze bewoners èn aan het toekomst-proof maken van onze woonlocaties. Zo streven we ernaar dat de ruimtes waar bewoners verblijven en medewerkers werken, licht en ruim zijn en een aangenaam leefklimaat hebben. Dat doen we op verschillende manieren.

Van het gas af

We lopen voorop als het gaat om het verduurzamen van gebouwen en we zorgen ervoor dat onze ‘voetafdruk’ minimaal is. Zo treffen we voorbereidingen om onze gebouwen zo snel mogelijk ‘van het gas af te halen’ en gaan helemaal over op elektrisch.

Zonnepanelen

We hebben op bijna alle woonlocaties al zonnepanelen geplaatst, zodat we de elektriciteit zelf opwekken. Het restant kopen we groen in.

Nieuwbouw of renovatie

Ook renoveren en verbouwen we locaties door bijvoorbeeld daken en muren te isoleren of woonunits aan te passen aan de huidige zorgvraag. We maken hierbij de zorgvuldige en kritische overweging of renovatie en verbouw de juiste beslissing is voor de toekomst of dat nieuwbouw beter past, bijvoorbeeld omdat een gebouw is afgeschreven en nieuwbouw zowel financieel als qua mogelijkheden voor de toekomst de beste oplossing is.

Energiecentrale

Bij de nieuwbouw van de Vossenberg hebben we een duurzame energiecentrale gerealiseerd. Ook op Liduina hebben we de grote gaskachels vervangen door duurzame warmtepompen. Deze warmtepompen zorgen ervoor dat het gebouw in de winter wordt verwarmd en de zomer wordt gekoeld.

Warmwatercollectoren

Bij de Beemden in Sint Michelsgestel hebben we warmwater collectoren en boilers geplaatst. De boilers worden gevoed door de zon voor warm tapwater. Dit doen we ook op het Wereldhuis in Boxtel.