Aandacht voor eten en drinken
Eten en drinken speelt een belangrijke rol in het kunnen blijven genieten van de kleine dingen in het leven. Het biedt ook mogelijkheden om in contact te blijven met anderen én om de dagelijkse routines te doorbreken of juist te ondersteunen. Het zijn de kleine momenten op de dag waar mensen naar uit kijken.
Binnen Zorggroep Elde Maasduinen hebben we aandacht voor eten en drinken. Zowel in smaak als in beleving. We stimuleren alle zintuigen met kwalitatief goede maaltijden in de restaurants en de woongroepen waar veel cliënten hun maaltijden gebruiken. We zorgen voor een prettige sfeer, waarbij de persoonlijke aandacht er voor zorgt dat men zich thuis voelt. Zo betrekken we cliënten in de woongroepen zoveel mogelijk bij de maaltijdvoorbereiding.
Het is van belang dat cliënten de mogelijkheid hebben om zelf te bepalen wat en hoe men wil eten. We bespreken de wensen en bijzonderheden rondom eten en drinken met de cliënt. Daarbij gaat het om voorkeuren en bijzonderheden, wensen ten aanzien van het aanbieden van eten en drinken en of er hulp gewenst is bij het eten en drinken.
Wat zijn de ontwikkelingen?
Eind 2024 is een interne audit ‘eten en drinken’ uitgevoerd. De rapportages zijn met de locaties gedeeld zodat zij verbeteracties kunnen uitzetten op de genoemde aandachtspunten. Een samenvatting van de resultaten gebruiken we om organisatie breed te leren en verbeteren.
Komend jaar willen we de visie op eten en drinken opnieuw bekijken en aanpassen daar waar nodig is. Daarnaast willen we de richtlijnen van International Dysphagia Diet Standardization Initiative (IDDSI) implementeren. Dit is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen.