Spring naar content

Update: gevolgen lockdown 15 dec. t/m 19 jan.

15 december 2020

corona

Op 14 december heeft het kabinet een lockdown aangekondigd die zeker tot en met dinsdag 19 januari 2021 geldt voor het hele land. Dat heeft ook gevolgen voor alle locaties van Zorggroep Elde Maasduinen. Wij hebben de gevolgen hieronder voor u op een rijtje gezet.

Zorg gaat door
Onze zorg aan bewoners gaat uiteraard gewoon door. Met alle beperkingen die er zijn, blijven wij ons inzetten om uitstekende zorg te verlenen. Wij hanteren daarbij de richtlijnen van RIVM en GGD en doen ons uiterste best om besmettingen tegen te gaan.

Bezoek
Tijdens deze lockdown periode is minder bezoek mogelijk dan voorheen. Onze bewoners mogen, net als iedereen, per dag twee bezoekers ontvangen. Deze bezoekers zijn verplicht een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden. In een aantal gevallen, zoals bij bezoek aan een bewoner die verdacht is of besmet is met corona, wordt bezoekers verzocht ook aanvullende persoonsbeschermende middelen (zoals een schort, handschoenen en bril) te dragen.

Ga niet op bezoek wanneer u één of meerdere corona-gerelateerde klachten heeft, zoals hoesten, keelpijn, loopneus, niezen, verlies van reuk of smaak, benauwdheidsklachten of koorts. Wij adviseren u om u dan zo snel mogelijk te laten testen. Blijf alert op klachten bij uw naaste(n). Neem altijd contact op met een van de zorgmedewerkers, als u twijfelt of uw naaste corona-gerelateerde symptomen heeft.

Bezoek met kerst

Met kerst, op 24, 25 en 26 december, kunnen onze bewoners drie (in plaats van twee) bezoekers per dag ontvangen. In verband met de grootte van de appartementen, vragen wij deze bezoekers dringend om gespreid over de dag te komen. Stem de bezoekmomenten onderling met elkaar af. Houd altijd 1,5 meter afstand.

Wij kunnen ons voorstellen dat bewoners graag tijdens deze periode een naaste thuis willen bezoeken. Vanzelfsprekend werken wij hier graag aan mee. Wij gaan er wel vanuit dat men thuis ook maximaal drie gasten per dag ontvangt en dat iedereen zich aan de geldende regels houdt. Denk aan de gezondheid van uw naaste(n) en aan die van uzelf. Voor bewoners die verdacht zijn of besmet zijn met het coronavirus, is bezoek aan familie thuis helaas niet mogelijk. Een bezoek aan familie thuis afleggen is ook niet mogelijk als bewoners op een afdeling verblijven die in quarantaine of cohort is.

Medische contactberoepen
Artsen, tandartsen en fysiotherapeuten blijven hun werk doen. Dat betekent dat onze cliënten hen mogen bezoeken en artsen, tandartsen en fysiotherapeuten een bezoek mogen afleggen. Een pedicurebehandeling kan doorgaan als deze behandeling medisch noodzakelijk is. Dit wordt door de arts bepaald. Mochten er andere medische behandelingen nodig zijn, dan vinden deze plaats op voorschrift van de arts.

Niet-medische contactberoepen
Kappers, schoonheidsspecialisten (incl. manicure, niet-medische pedicure) mogen voorlopig niet werken. Dat betekent dat cliënten hier niet naar toe kunnen en zij hen ook niet mogen ontvangen.

Restaurant
Al onze restaurants zijn gesloten voor bezoek van buitenaf. Het restaurant blijft wel open voor bewoners. Iedere bewoner heeft dan een vaste plaats, op 1,5 meter afstand van anderen en er mogen maximaal 30 personen in een ruimte als de ruimte dat toelaat. De maaltijden worden aan tafel geserveerd.

Dagactiviteiten

  • Dagactiviteiten, dagopvang en dagbehandeling gaan door in kleine groepen en met inachtneming van de 1,5 meter.
  • Gebedsdiensten gaan door, maar zijn alleen toegankelijk voor bewoners, met een maximum van 30 personen als de ruimte dat toelaat op 1,5 meter afstand.

Vrijwilligers
Vrijwilligers blijven welkom op onze locaties. Uiteraard moeten zij klachtenvrij zijn en zijn zij verplicht een medisch mondkapje te dragen.

Lockdown periode
De genoemde maatregelen gelden van dinsdag 15 december 2020 tot en met dinsdag 19 januari 2021. Op dinsdag 12 januari is er een persconferentie waarin wordt aangekondigd of de maatregelen na 19 januari versoepelen, gehandhaafd blijven of verder worden aangescherpt. Wij brengen u na 12 januari op de hoogte over de besluiten van het kabinet en wat dat voor onze bewoners en bezoekers betekent.

Vragen?
Heeft u vragen? Neem dan contact op met een van de zorgmedewerkers en/of uw contactpersoon. Zij denken graag met u mee en helpen u graag verder.

Samen zorgen we voor elkaar
Het coronavirus heeft impact op ons allemaal. We kijken terug op een zeer bewogen jaar met het sluiten van locaties, afdelingen in quarantaine en zieke en overleden bewoners. Een jaar waarin we allemaal ons uiterste best deden om besmettingen te voorkomen en er samen iets van te maken.

Ook tijdens deze lockdown periode gaan we er alles aan doen om bewoners, bezoekers en collega’s binnen onze woonzorgcentra fijne dagen te bezorgen. Ook u kunt hieraan bijdragen. Stuur een kaartje, schrijf een brief of bel. Een klein gebaar is heel veel waard in deze bijzondere tijd.

We zijn er nog niet, maar we hopen dat we op korte termijn elkaar weer onder ‘normale omstandigheden’ treffen. Het is fijn om te zien hoe bewoners, naasten en medewerkers elkaar vinden en elkaar tot steun zijn. Laten we samen voor elkaar zorgen.

Wij wensen u, ondanks alle beperkingen, hele fijne dagen toe en vooral een gezond en gelukkig nieuw jaar.