Spring naar content

Meer tijd voor wat er toe doet door slimme sensoren

09 januari 2023

Asset Tracking

Door gebruik van kleine sensoren en een handige app kunnen zorghulpmiddelen makkelijk teruggevonden worden. De eerste testperiode op locatie de Vossenberg in Kaatsheuvel was een doorslaand succes. Deze oplossing, Asset tracking, wordt nu uitgerold naar alle 13 zorglocaties van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). ZGEM is de eerste ouderenzorgorganisatie in Nederland die dit systeem toepast.

Bladderscan laten slingeren? Stond de tillift nou op de eerste of tweede verdieping? Je vindt het zo weer terug. “Neem ons dit niet meer af”, zegt één van de zorgmedewerkers van de Vossenberg. Door asset tracking bespaart elke medewerker gemiddeld 25 minuten aan zoektijd per week. Via een app op de telefoon of tablet ziet de medewerker precies in welke ruimte en op welke verdieping een hulpmiddel ligt. Een bewoner geeft aan: “De medewerkers zijn nooit lang meer weg, ze komen veel sneller terug met de lift. Ideaal!”.

Het systeem gaat vanaf 2023 ingezet worden op alle locaties van ZGEM. Zorgtechnoloog Alexander Everling vertelt over asset tracking: “We zijn als eerste ouderenzorgorganisatie in Nederland begonnen met een dergelijk systeem. ZGEM is hier echt koploper in, we krijgen al veel vragen van andere organisaties over onze ervaringen. Die delen we natuurlijk graag. We merken dat collega’s het enorm fijn vinden werken, we raken tenslotte allemaal wel eens iets kwijt. Ook de bewoners merken dat de medewerkers sneller werken.”

“Het wordt een flinke klus om dit systeem overal uit te kunnen rollen. We hebben veel verschillende gebouwen. De Wi-Fi punten op alle locaties moeten geschikt gemaakt worden, de zorghulpmiddelen moeten voorzien worden van sensoren en collega’s moeten uiteraard even kennismaken met het systeem. Maar dat is het zeker waard. We blijven continu op zoek naar manieren om te verbeteren en te vernieuwen om het collega’s zo makkelijk mogelijk te maken om liefdevolle zorg te kunnen bieden. Met de personeelstekorten van dit moment is elke minuut waardevol. ”

In 2024 moet het uitrollen van dit systeem afgerond zijn. Asset tracking is ontstaan vanuit team innovatie, die samen met collega’s uit heel de organisatie op zoek gaan naar manieren om het werk makkelijker, beter en mooier te maken.