Spring naar content

Zorgmedewerkers ZGEM voor 2e keer gevaccineerd

27 januari 2021

Sanna - Lucas 02

Vandaag werden de eerste zorgmedewerkers voor de tweede keer gevaccineerd. Onze collega’s Sanna en Lucas waren vandaag als eersten aan de beurt voor die tweede vaccinatie op de vaccinatielocatie in Veghel, waar ze drie weken geleden ook waren. Zij zijn de eerste Nederlanders die tweemaal zijn gevaccineerd.

“Ik heb geen bijwerkingen gehad van de eerste prik”, vertelt Sanna, “dus ik heb goede hoop dat ik deze keer ook nergens last van heb.” Lucas sluit zich daarbij aan. Hij is blij dat de tweede vaccinatie nu gezet is: “Ik kijk ernaar uit om straks weer terug naar ‘normaal’ te gaan, ook al duurt dat nog even!”

Tweede vaccinatie belangrijk

In totaal krijgt iedereen twee vaccinaties. Zeven dagen na de tweede vaccinatie is ruim 95% van de mensen beschermd tegen corona. Als je besmet bent met het coronavirus vlak voor of na de vaccinatie, kun je nog wel ziek worden. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is klein, maar niet nul. Het ziekteverloop is meestal minder ernstig. De kans dat je na één vaccinatie nog corona krijgt is groter. Daarom is het belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen.

Maatregelen blijven voorlopig gelden

Vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom wordt het zekere voor het onzekere genomen: voor gevaccineerde personen blijven voorlopig dezelfde maatregelen gelden als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat betekent dat de 1,5 meter afstand van kracht blijft, je een mondkapje moet dragen en de handhygiëne goed moet blijven toepassen. Daarnaast blijft het belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. Zorgmedewerkers blijven voorlopig werken met persoonsbeschermende middelen (in ieder geval neusmondmasker en indien nodig handschoenen, schort en spatbril).

Bescherming voor jezelf en anderen

“Ik vind het belangrijk om me te laten vaccineren omdat deze pandemie de hele maatschappij ontwricht”, vertelt Sanna. “Ik denk dat als wij ons laten vaccineren, we een groot gedeelte van hoe het was weer terug kunnen krijgen. Ik vind het risicovoller om me niet te laten vaccineren. Ik heb veel zieke mensen en overlijdens meegemaakt. Ik vind ook dat ik er als zorgmedewerker verantwoordelijk voor ben om mezelf optimaal te beschermen tegen dit virus en zo anderen te beschermen.” Daar is Lucas het mee eens: “Niemand is verplicht zich te laten vaccineren, iedereen heeft zijn eigen redenen en afwegingen. Maar ik denk dat het goed is om voor jezelf na te gaan: waarom doe ik dit werk? Ik doe het omdat ik mensen graag voor mensen zorg en ze een fijne tijd wil geven. Dat is lastiger met corona. Daarom ben ik blij dat het vaccineren gestart is. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Samen proberen we corona eronder te krijgen.”