Spring naar content

Zorggroep Elde Maasduinen aan de slag met mentale vitaliteit

28 februari 2023

IMedewerkster Ingrid van der Heijden prikt bloed bij hotelgast mevrouw van Gent. In de kleinschalige opzet van het Buitenhuis is er oprechte aandacht voor datgene wat ú belangrijk vindt. U kunt uw leven prettig en waardig voortzetten zoals u dat het liefste doet. Gastvrijheid kenmerkt onze manier van werken. Onze deuren staan elk moment van de dag open voor uw naasten. Gewoon om eens een kopje te drinken, een spelletje mee te doen, een keertje te helpen met de maaltijd, een wandeling te maken of samen naar muziek te luisteren. Het Buitenhuis heeft 10 eenkamerappartementen en 12 tweekamerappartementen. Alle appartementen zijn op de begane grond en toegankelijk via een eigen entree aan een binnengang. De appartementen zijn gelijkvloers en goed toegankelijk voor rolstoel en rollator. De éénkamerappartementen zijn voorzien van een gedeelde badkamer. De tweekamerappartementen zijn geschikt voor één en twee personen. Er is een kleine keukenblok met ingebouwde koelkast, luxe uitgevoerde eigen badkamer en eigen terras met tuinmeubilair en een kluisje.  Voor de tweekamerappartementen zijn de maaltijden en services van een luxer niveau dan voor de éénkamerappartementen. Behalve uw appartement zijn er verschillende plaatsen in huis waar u heerlijk de dag kunt doorbrengen: verschillende huiskamers, loungeruimte, restaurant en een prachtig ingerichte tuin. U komt geen gesloten deuren tegen. De tuin nodigt uit voor een heerlijke wandeling en wordt begrensd door een fraaie omheining. Er is camerabeveiliging bij de toegangsdeur.
Vrijwel dagelijks worden in het Buitenhuis activiteiten georganiseerd. We kijken hoe we zoveel mogelijk aan individuele wensen  tegemoet kunnen komen, zodat u in het Buitenhuis kunt blijven doen waaraan u altijd plezier heeft beleefd. Is dat fietsen, dan regelen we een duofiets. Is dat zingen, dan zingen we met u mee. Zoveel mensen, zoveel wensen. Als u graag een keer met uw familie wilt eten, bent u welkom in het restaurant. Naast het wonen in het B

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) wil graag bijdragen aan het vergroten van de mentale vitaliteit van haar medewerkers. De organisatie ontving subsidie van ZonMw om met 12 teams aan de slag te gaan met dit onderwerp. De begeleiding is in handen van Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) en M. Steeneveld training en coaching.

Geen overbodige luxe

De afgelopen jaren hadden medewerkers in de zorg, en zeker ook de ouderenzorg, heel wat te verduren. Zij werden langdurig en overmatig geconfronteerd met steeds veranderende omstandigheden en onzekerheid betreffende de mentale, fysieke en sociale effecten van corona. Ze werkten structureel boven hun contracturen. Nu corona een meer dagelijkse gang van zaken is geworden, ligt de volgende uitdaging alweer voor de zorgprofessionals klaar. Zij zullen nu in de toekomst onder druk blijven staan door de groeiende zorgvraag, door vergrijzing, en structurele personeelskrapte.

Aan de slag

Vanaf maart gaan de teams aan de slag. Het doel? Teams inzicht geven in het leren herkennen van veranderende, stressvolle situaties die onzekerheid met zich meebrengen. Deze situaties niet negeren of weglachen, maar juist benoemen hoe het persoonlijk wordt ervaren om vervolgens te onderzoeken welke hulpbronnen er nodig zijn om hier als team beter mee om te leren gaan. De geleerde lessen van dit traject zullen zowel binnen de organisatie worden gedeeld, als met organisaties in de regio.

De medewerker centraal

Het is niet voor het eerst dat ZGEM groots investeert in medewerkers: al sinds 2018 werkt de organisatie samen met EHERO én hebben zij een eigen werkgelukcoördinator in dienst. De afgelopen jaren hebben verschillende werkgelukonderzoeken plaatsgevonden en zijn experimenten uitgevoerd om het (werk)geluk te verhogen. Denk hierbij aan veranderingen die een positieve bijdrage leveren aan thema’s als werk-privébalans, inhoud van het werk en werksfeer.