Spring naar content

ZGEM Rookvrij

08 augustus 2023

Samen clienten

In 2030 moeten alle zorgorganisaties in Nederland rookvrij zijn. Samen met een aantal andere zorgorganisaties loopt Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) hier graag op vooruit. In een zorgorganisatie staat de gezondheid tenslotte voorop: die van bewoners, bezoekers, vrijwilligers, medewerkers en alle anderen met wie wij te maken hebben. Daarom wordt ZGEM vanaf 2025 volledig rookvrij. Dit gaat over alle vormen van roken: sigaretten, sigaren, e-sigaretten, vapes en al het andere dat gerookt wordt.

Een grote verandering

Het overgrote deel van cliënten en medewerkers van ZGEM rookt niet. Voor deze groep wordt het er fijner op: geen ongezonde rooklucht meer. Maar we begrijpen heel goed dat dit voor mensen die wel roken niet meteen gemakkelijk is. Roken is een verslaving en daar gaan we serieus mee om. We kunnen niet van de één op de andere dag alles stopzetten. Om goed over te gaan, gaan we in drie stappen naar een rookvrij ZGEM. Hierbij is ons uitgangspunt: we verplichten niemand te stoppen met roken. Iedereen maakt zijn eigen keuze, maar roken is op het terrein van ZGEM straks niet meer mogelijk.

In drie stappen rookvrij

Met de eerste stap beginnen we al snel. Vanaf 1 oktober 2023 is roken binnen in een zorglocatie niet meer toegestaan. Hier waren we al een eind mee onderweg, bijvoorbeeld met het afschaffen van de rookruimtes. Maar ook in huiskamers, appartementen en andere ruimtes is roken vanaf 1 oktober niet mogelijk. Wil iemand wel roken? Ga dan bijvoorbeeld gezellig samen op pad in de buitenlucht. In de thuiszorg was en is de afspraak: voor en tijdens het bezoek van de thuiszorgmedewerker wordt niet gerookt, zodat deze in een gezonde omgeving zorg kan verlenen.

De volgende stap, op 1 januari 2024, is gericht op onze collega’s. Vanaf dan is roken onder werktijd niet meer toegestaan. Geen korte rookpauzes meer. Alleen voor of na de dienst, of in de onbetaalde pauzes, kunnen zij een sigaret opsteken.

Ten slotte worden op 1 januari 2025 de terreinen van ZGEM rookvrij. Rondom de zorglocatie, op de grond van ZGEM, is roken niet meer toegestaan. Zo geeft de rook geen overlast meer voor mensen die aankomen of lekker een wandeling aan het maken zijn.

Stoppen met roken

Voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers die willen stoppen met roken biedt ZGEM hulp aan. Bijvoorbeeld via onze eigen artsen.