Spring naar content

ZGEM Inspireert – informatie

In mei 2024 organiseren we voor de tweede keer ZGEM Inspireert, met een NIEUW programma. Hét evenement voor alle medewerkers en vrijwilligers! Een evenement waar ontmoeten, inspireren en gezelligheid centraal staan. Je kunt deelnemen op één van de twee dagen, dus zorg dat je erbij bent! Het programma is verrassend en biedt voor ieder wat wils! Lees hieronder wat je kunt verwachten!

Data en locaties 2024

donderdag 23 mei 2024 de Cammeleur Dongen (Hoge Ham 126, Dongen)
vrijdag 24 mei 2024 ’t Spectrum Schijndel (De Steeg 9, Schijndel)

Indeling middag

12:30 – 13:00 uur   Inloop  

13:00 – 13:15 uur   Welkomstwoordje 

13:15 – 14:15 uur   Plenair gedeelte  

14:15 – 14.:30 uur   Inloop workshop  

14:30 – 15:30 uur   Workshop ronde 1  

15:30 – 16:00 uur   PAUZE  

16:00 – 17:00 uur   Workshop ronde 2   

17:00 – 17:30 uur   Afsluiting & Borrel 

Bij binnenkomst word je hartelijk ontvangen door Rebecca (klik hier om te ontdekken wie Rebecca is). De start doen we samen met een welkomstwoord door Miranda en een pakkende opening vol humor! Daarna neem je deel aan twee workshops die je zelf kiest als je je aanmeldt. We sluiten uiteraard gezellig af met een borrel!

Praktische informatie

Aanmelden
Klik hier om je aan te melden.

Tip: bewaar je e-ticket goed en breng deze mee. Hierop staan de workshops die jij hebt gekozen.

Heb je een vraag over het aanmelden of het evenement? Mail dan naar zgeminspireert@zgem.nl 

Workshops

Hieronder lees je uit welke workshops je kunt kiezen.

1. Ethiek: een verborgen schat

Wist je dat ethiek gaat over alledaagse zaken? Echt waar! Je doet namelijk al aan ethiek als je wikt en weegt en je afvraagt ‘wat is nu het goede om te doen?’. Hoe weet je of er iets ethisch aan de hand is? Dan spelen veelal gevoelens van twijfel, onmacht, boosheid. Ethiek gaat over in gesprek gaan met anderen om over en weer begrip te krijgen voor elkaar. En ethiek gaat ook over jezelf kennen, je eigen waarden en normen, zodat je die niet per ongeluk oplegt aan een ander.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de workshop ethiek. In deze workshop gaan we op een laagdrempelige manier aan de slag met ethiek. We doen bijvoorbeeld een ‘ethiek-quiz’, vertellen wat moreel beraad inhoudt en we laten je kennismaken en oefenen met een eenvoudige methode om het te hebben over ethische onderwerpen.

Deze workshop wordt (in wisselende samenstelling) gegeven door medewerkers:

Marie-Josée Smits, Annemarie Teppema, Erna van Roosmalen en Lisa Michielse.

2. DuurSaamheid: het zit ‘m in de kleine dingen

Wil jij meer weten over duurzaamheid en vooral wat je zelf zou kunnen doen, zowel thuis als op het werk? Schrijf je dan zo snel mogelijk in voor deze workshop! Tijdens de workshop DuurSaamheid krijg je inzicht en tips over duurzaamheid. Zo kun je zelf direct de eerste stappen zetten naar een schonere wereld. 

We willen je inspireren rond thema’s als: kleding, voeding, energie, werk algemeen en vervoer. Na de opdrachten en spelletjes die we doen, weet je welke opties er binnen de thema’s allemaal zijn en wat het effect van een bepaalde stap of handeling is. Als je wilt kun je jezelf ook een doel stellen of een stap kiezen die bij jou past! Wij ontmoeten je graag op 23 en 24 mei in Dongen of in Schijndel. 

Deze medewerkers verzorgen de workshop: Maude de Theije, Lia van Zwietering en Judith van Wanrooij

3. Samen Doen: Hoe dan?

Samenwerken met naasten en vrijwilligers is heel waardevol voor bewoners én onszelf. Soms blijkt in de praktijk dat samenwerken best ingewikkeld kan zijn. In deze workshop kom je oog in oog met herkenbare types en situaties uit de dagelijkse praktijk. Hoe werken medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers samen? Zijn alle mantelzorgers overbelast? Wordt het niet veel te druk in de huiskamer met iedereen die wil helpen? Ben ik verantwoordelijk voor wat de mantelzorger doet? Wat mag ik eigenlijk aan een vrijwilliger vragen? Welke informatie mag ik met wie delen?  We geven antwoorden op vragen, lossen de (on)nodige zorgen op en verlagen de drempel. Zo ben jij na deze workshop geïnspireerd om nog meer samen te gaan werken met vrijwilligers en het sociale netwerk van de bewoner! 

Deze workshop wordt verzorgd door twee trainers en een acteur van Studio Familiezorg en de commissie Samen doen.

4. Echt vakmanschap: vertrouw op jouw skills

Het kunnen aantonen van vakbekwaamheid om bepaald werk te kunnen uitvoeren is belangrijk. Zeker als het cruciale werkzaamheden betreft, zoals; het verrichten van voorbehouden of risicovolle handelingen. We willen dat je je eigen regie hebt over jouw vakmanschap en over het aantoonbaar bekwamen. Dit betekent dat je zelf momenten zoekt en herkent waarmee je jouw bekwaamheid op peil kunt houden, want leren doe je iedere dag. Waar je voorheen vooral vinkjes zette door het volgen van een scholing, ga je nu veel meer de leermomenten op je werkdag gebruiken. Vertrouwen in vakmanschap is hierbij het uitgangspunt. Maar hoe breng je dit nu in de praktijk?

Medewerkers Ilse van der Zijl en Cocky van de Bragt nemen nemen je spelenderwijs mee op ontdekkingsreis. Vind de sleutel naar jouw eigen regie bij vertrouwen in vakmanschap!

5a. Pitstip 1: uit de bocht met ZGEM

Tijdens de eerste Pitstop komen medewerkers van ZGEM u kort en bondig meer over de volgende onderwerpen vertellen:

 • VVAR(Suzanne van Laarhoven, Tim van Bentum en Nathalie Kwanten)
 • Expertisecentrum Obesicare
  (Peggy von Liebenstein, Ilja Termeer en Loes van Diessen)
 • Werkgeluk & vitaliteit(Renee Kester)
 • Fit voor de toekomst
  (Charlotte Smits)

5b. Pitstop 2: opschakelen met ZGEM

Tijdens de tweede Pitstop komen medewerkers van ZGEM u kort en bondig meer over deze onderwerpen vertellen:

 • OR: de reis van het besluit
  De OR neemt je tijdens deze korte trip mee op de reis van het besluit: over welke onderwerpen geeft de OR (on)gevraagd advies, op welk moment stapt de OR in, wanneer trappen we op de rem, of moeten we juist gas geven? Verruim je blik en ga mee op reis!(Berdine van de Laak, Jackelien van der Heijden en Nathalie Kwanten)
 • Cultuursensitieve zorg
  (Sanna El Kadiri en Fatma Toprakkala)
 • D-ZEP
  (Marianne Schoenmakers – Verbaant en Elvera Wagenaar)
 • Vertrouwenspersoon
  (Daniëlle Brinkers)