Spring naar content

Samenzorg

Dit artikel is voor het laatst geüpdatet op: 30 juni 2023

Samen is het leven mooier

Als naasten zich samen met zorgmedewerkers inzetten voor cliënten wordt het leven van cliënten en naasten, én het werk van zorgmedewerkers mooier. Bij ZGEM werken we actief aan deze samenzorg. We vinden het fijn wanneer familie, vrienden en anderen een handje helpen in de persoonlijke verzorging voor hun eigen naaste of ondersteunen in de huiskamer. Je bent altijd welkom!

Expositie Samenzorg

Zorggroep Elde Maasduinen was op zoek naar een unieke manier om de toekomst van de zorg in beeld te brengen. Daaruit is de samenwerking met creatieve vakschool SintLucas ontstaan. Samen vonden we een verrassende visuele vertaling van samenzorg. De studenten van SintLucas ontwikkelden een fotoreportage met beelden vol emotie en humor, of juist heel abstract. Vaak kreeg hun eigen naaste de hoofdrol! Deze fotoreportage is uitgewerkt tot een schitterende expositie.

Kom kijken!
De Expositie Samenzorg is vanaf woensdag 22 maart tot tenminste 1 juli 2023 voor iedereen vrij en gratis te bezichtigen. Recht in het hart van de ouderenzorg, in Zorgexpertisehuis Liduina. Zien we je daar?

Liduinahof 35
5281 AD, Boxtel

Wat is samenzorg?

In het verpleeghuis zetten we het gewone leven zo veel mogelijk door. Samen komen we tot de mooiste momenten van levensgeluk. Mensen verhuizen naar het verpleeghuis als het thuis niet meer gaat. Maar dat betekent niet dat het sociale netwerk (familie, vrienden, kennissen) dat thuis gewend was zorg te geven, dat na een verandering van woonomgeving niet meer kan of wil doen. Toch zien we in de praktijk dat het sociale netwerk veelal minder betrokken raakt zodra hun naaste verhuist naar het verpleeghuis. Daarnaast zien we dat (zorg)medewerkers vaak de neiging hebben om taken over te nemen.

Een andere manier van werken
Voor familie, vrienden en kennissen kan dit een omschakeling zijn. Niet dat het nooit gebeurt, maar we zijn in Nederland niet gewend om actief mee te helpen in het het verpleeghuis. Het is een nieuwe, vreemde omgeving. Dat maakt onzeker over wat er gedaan kan en mag worden. Het is daarom belangrijk om iedereen mee te nemen in het proces, waarbij zij zeer welkom zijn. Om te laten zien dat het voor iedereen op de afdeling fijn is als je er bent.

Wat kan ik doen?

Je bent altijd welkom! Bewoners en medewerkers vinden het altijd gezellig als iemand komt helpen.
Hieronder een aantal ideeën om je op weg te helpen. Natuurlijk geldt bij elke idee dat dit ingezet kan worden afhankelijk van de gezondheid van je naaste of andere bewoners. Stem bij vragen hierover altijd af met één van de medewerkers.

  //  Help mee met de maaltijd bereiden, tafeldekken en afruimen. Vooral jouw gezelschap wordt op prijs gesteld. Eet gezellig een hapje mee.

  //  Ga lekker naar buiten. Bijvoorbeeld door samen te wandelen. Of gebruik de duo-fiets als die beschikbaar is. Wij leggen je graag uit hoe deze werkt. Een kleine wandeling is al fijn, maar een bezoekje aan de markt maakt de activiteit natuurlijk helemaal af.

  //  Neem de (achter/klein)kinderen mee op bezoek en geniet van de interactie tussen de generaties. Bijvoorbeeld door samen een spelletje te doen of liedjes te zingen.

  //  Kom in beweging en speel samen met bewoners een spel. Neem een spel mee of vraag naar wat op de locatie aanwezig is. Vraag bijvoorbeeld naar de Tovertafel, een braintrainer of de qwiek up.

  //  Ondersteun bij verzorgende handelingen. Was je gewend om je naaste bij het wassen te helpen of naar bed te brengen? Voor je naaste en voor het zorgteam is het fijn als je dit blijft doen bij ons op de locatie. Als je dat wilt kan een medewerker een keer meekijken en tips geven over hoe je deze handelingen voor jezelf zo makkelijk mogelijk kunt uitvoeren.

  //  Ondersteun bij activiteiten in de huiskamer. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd door het team. We vinden het fijn als je daarbij wilt helpen. Heb je zelf een idee over een activiteit, dan horen we dat ook graag!

  //  Ben je meer praktisch ingesteld? Je kunt ook de tijd nemen om de kledingkast op te ruimen, het bed te verschonen, de rolstoel schoon te maken of de persoonlijke was van je naaste te verzorgen. Je kunt het team vragen bij welke praktische klusjes ze graag hulp zouden willen.

Ik heb niet meer het gevoel dat ik op bezoek kom bij mijn moeder, maar dat ik ook echt mag meedoen. Ik merk dat ik langer blijf en het ook fijner vind om langs te gaan.

— Dochter van een bewoner

 

Spelregels van samenzorg

We maken samen gebruik van de woonomgeving van cliënten. Met deze spelregels zorgen we ervoor dat ieder bezoek een succes is!

  • We respecteren de normen en waarden van iedereen: bewoners, naasten en medewerkers;
  • Activiteiten vinden plaats in algemene ruimtes zoals huiskamers. Als het om uw eigen naaste gaat kan dit ook op het eigen appartement;
  • We delen geen privacygevoelige informatie;
  • Je mag niet alleen meedoen, maar ook meedenken! We komen tot oplossingen door vragen aan elkaar te stellen en ze samen te beantwoorden. Naasten krijgen een actieve inbreng;
  • Een ziekte vraagt soms om een specifieke manier van zorg. Bijvoorbeeld bij prikkelgevoeligheid, slikproblemen of valrisico. Voor sommige handelingen zijn zorgprofessionals specifiek opgeleid, die vanwege de veiligheid alleen door hen uitgevoerd mogen worden. We zorgen samen voor duidelijke rollen;