Samen doen
Samen is het leven mooier
Als naasten zich samen met zorgmedewerkers inzetten voor cliënten wordt het leven van cliënten en naasten, én het werk van zorgmedewerkers mooier. Bij ZGEM werken we actief aan deze manier van samen zorgen en samen doen. ZGEM neemt de zorg niet over, wij komen juist helpen.
Wat is samen doen?
In het verpleeghuis zetten we het gewone leven zo veel mogelijk door. Samen komen we tot de mooiste momenten van levensgeluk. Mensen verhuizen naar het verpleeghuis als het thuis niet meer gaat. Maar dat betekent niet dat het sociale netwerk (familie, vrienden, kennissen) dat thuis gewend was zorg te geven, dat na een verandering van woonomgeving niet meer kan of wil doen. Dit is het nieuwe huis van de bewoner. Wees welkom!
Een andere manier van werken
Voor familie, vrienden en kennissen kan dit een omschakeling zijn. Niet dat het nooit gebeurt, maar we zijn in Nederland niet gewend om actief mee te helpen in het het verpleeghuis. Het is een nieuwe, vreemde omgeving. Dat maakt onzeker over wat er gedaan kan en mag worden. Thuis ben je gewend om je eigen gang te gaan. Dus waarom hier niet? Voor iedereen in het huis is het fijn als je er bent. Ook voor zorgmedewerkers is dit soms even wennen. Zij helpen met liefde en nemen daarom graag de zorg uit handen. Terwijl samen met familie en kennissen werken het mooiste is voor de cliënt. Vragen over de samenwerking? Klik hier!
Wat kan ik doen?
Je bent altijd welkom! Bewoners en medewerkers vinden het altijd gezellig als iemand komt helpen. Klik hier voor een makkelijk overzicht van samen doen.
Hieronder een aantal ideeën om je op weg te helpen. Stem bij vragen altijd even af met één van de medewerkers.
// Help mee met de maaltijd bereiden, tafeldekken en afruimen. Vooral jouw gezelschap wordt op prijs gesteld. Eet gezellig een hapje mee.
// Ga lekker naar buiten. Bijvoorbeeld door samen te wandelen. Of gebruik de duo-fiets als die beschikbaar is. Wij leggen je graag uit hoe deze werkt. Een kleine wandeling is al fijn, maar een bezoekje aan de markt maakt de activiteit natuurlijk helemaal af.
// Neem de (achter/klein)kinderen mee op bezoek en geniet van de interactie tussen de generaties. Bijvoorbeeld door samen een spelletje te doen of liedjes te zingen.
// Kom in beweging en speel samen een spel. Neem een spel mee of vraag naar wat op de locatie aanwezig is. Vraag bijvoorbeeld naar de Tovertafel, een braintrainer of de qwiek up.
// Ondersteun bij verzorgende handelingen. Was je gewend om je naaste bij het wassen te helpen of naar bed te brengen? Voor je naaste en voor het zorgteam is het fijn als je dit blijft doen bij ons op de locatie. Als je dat wilt kan een medewerker een keer meekijken en tips geven over hoe je deze handelingen voor jezelf zo makkelijk mogelijk kunt uitvoeren.
// Ondersteun bij activiteiten in de huiskamer. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd door het team. We vinden het fijn als je daarbij wilt helpen. Heb je zelf een idee over een activiteit, dan horen we dat ook graag!
// Ben je meer praktisch ingesteld? Je kunt ook de tijd nemen om de kledingkast op te ruimen, het bed te verschonen, de rolstoel schoon te maken of de persoonlijke was van je naaste te verzorgen. Je kunt het team vragen bij welke praktische klusjes ze graag hulp zouden willen.
Ik heb niet meer het gevoel dat ik op bezoek kom bij mijn moeder, maar dat ik ook echt mag meedoen. Ik merk dat ik langer blijf en het ook fijner vind om langs te gaan.
— Dochter van een bewoner
Belangrijke onderdelen van samen doen
We maken samen gebruik van de woonomgeving van cliënten. Zo zorgen we ervoor dat ieder bezoek een succes is:
- We respecteren de normen en waarden van iedereen: bewoners, naasten en medewerkers;
- Activiteiten vinden plaats in algemene ruimtes zoals huiskamers. Als het om uw eigen naaste gaat kan dit ook op het eigen appartement;
- We delen geen privacygevoelige informatie;
- Je mag niet alleen meedoen, maar ook meedenken! We komen tot oplossingen door vragen aan elkaar te stellen en ze samen te beantwoorden. Naasten krijgen een actieve inbreng;
- Een ziekte vraagt soms om een specifieke manier van zorg. Bijvoorbeeld bij prikkelgevoeligheid, slikproblemen of valrisico. Voor sommige handelingen zijn zorgprofessionals specifiek opgeleid, die vanwege de veiligheid alleen door hen uitgevoerd mogen worden. We zorgen samen voor duidelijke rollen;
- Durf te vragen. We staan altijd open voor input en om elkaar beter te leren kennen.
Handige tips
Een praktische tip kan een handeling nét wat makkelijker maken. Of je meer inzicht geven in de situatie. Hieronder een paar handige links voor dagelijkse handelingen: