Spring naar content

Onderzoek naar robot SARA van start

30 mei 2024

SARA persfoto

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM), Ipse de Bruggen, VGZ en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) slaan de handen ineen voor een eerste, wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit een emotie-intelligente robot in de zorg. Deze week gaat het onderzoek van start.

Het onderzoek richt zich op zorgrobot SARA, die ondersteuning biedt bij mobiliteit en sociale interactie. SARA is emotie-intelligent, wat betekent dat ze onbegrepen gedrag of onrust snel kan detecteren. Dat doet ze met behulp van slimme sok Hume. Ze speelt hierop in en kan zorgmedewerkers of begeleiders eerder kan inseinen. Ook wordt onderzocht hoe zorgmedewerkers de inzet van SARA ervaren en of hun werkdruk wordt verminderd. Met deze mooie samenwerking hopen we meer inzicht te krijgen in dit hulpmiddel.

Claudia van Gils, verzorgende IG en expert innovatie ZGEM: “We weten dat we dat we anders moeten gaan werken. SARA is een mooie vernieuwende manier van werken. Na de positieve ervaringen bij ons op de afdeling hopen we dat andere collega’s door het onderzoek ook gaan zien hoe SARA onze medewerkers, maar ook zeker onze bewoners iets kan brengen.”