Niet alleen feesten, maar ook leren
15 juni 2022
Op woensdag 15 juni vierden we samen met genodigden het 50-jarig bestaan van zorgexpertisehuis Liduina. Dit keer met samenwerkingspartners en andere stakeholders, collega’s en omwonenden. Ook deze dag scheen de zon volop!
Gasten werden om 14.00 uur ontvangen door een serenade van orkest Buchestelle Boxtel. Veel bewoners kwamen buiten heerlijk genieten van deze mooie muziek. In het restaurant deed voorzitter van de Raad van Bestuur Jacqueline Joppe een welkomstwoord waarin zij een stukje geschiedenis van Liduina vertelde, haar trots op het expertisehuis naar voren liet komen en in de toekomst keek. De kennis en kunde van zorgmedewerkers stond centraal bij twee workshops: Sensorische Informatieverwerking en miMakkus Methode.
MiMakkus Methode
Marlon de Bijl (gespecialiseerd welzijnsbegeleider) en Petra Bood (EVV’er) van de afdeling D-ZEP (dementie en zeer ernstig probleemgedrag) vertelden in deze workshop over de methodiek van miMakkus en hun ervaringen op dit gebied. Bij de miMakkus methode kijk je bijvoorbeeld naar de lichaamstaal van een cliënt en probeer je met zo min mogelijk woorden iemand op zijn gemak te stellen. Je sluit aan bij de belevingswereld van een cliënt en probeert zo contact te maken. Er werd een video getoond van een cliënt en een medewerker waarin de methodiek goed zichtbaar was. De vragen en reacties van de aanwezigen maakten van deze workshop een interactief geheel.
Sensorische Informatieverwerking (SI)
Maartje Jansen (GZ-psycholoog) en Marianne Schoenmakers (gespecialiseerd verzorgende IG en SI-specialist) gaven samen een workshop over hoe je zintuigen werken als je lijdt aan de ziekte dementie. Maartje vertelde per zintuig hoe de verwerking van prikkels verandert. Marianne vulde haar mooi aan door voorbeelden van hulpmiddelen uit de praktijk te laten zien. Bijvoorbeeld een dinerbord met een gekleurde rand, zodat een bewoner weet waar zijn eten ligt. Dit is een hulpmiddel omdat sommige mensen geen diepte meer zien en het bord anders een groot wit geheel is. Wanneer het gehoor overprikkeld raakt, krijgen mensen soms een hoofdtelefoon op al dan niet met muziek. Dit sluit hen even af van de buitenwereld, waardoor de rust weer terug kan keren in hun hoofd en lichaam. Ook voor verstoringen in voelen, geur, smaak en evenwicht wordt door medewerkers gezocht naar een oplossing om onze bewoners gerust te stellen als dat nodig is.