Spring naar content

Zorgrobot SARA

Zorggroep Elde Maasduinen is nauw betrokken bij de ontwikkeling van zorgrobot SARA. SARA geeft een sociale aanvulling op het zorgteam. Ze kan gericht contact maken met bewoners en ze motiveren om actief te blijven.

Samen met bewoners, medewerkers en technologiebedrijf SARA Robotics werkt ZGEM aan de ontwikkeling van SARA.
Het beste contact is natuurlijk altijd persoonlijk contact. Maar op de momenten dat er even geen personeel bij de bewoners aanwezig is springt SARA in om cliënten een extra ervaring te bieden.

Wat doet SARA?

SARA heeft meerdere mogelijkheden die ze in kan zetten om contact te maken met een cliënt, te stimuleren of juist te vermaken. Zo onthoudt SARA wat de geschiedenis en interesses van een bewoner zijn, waardoor ze daar gericht op kan inspelen. Familie kan persoonlijke foto’s en video’s insturen, die SARA vervolgens aan de bewoner laat zien.

Stimulatie is belangrijk om gezond te blijven, zowel fysieke beweging als mentale inspanning. SARA kan samen met bewoners op verschillende momenten van de dag fysieke oefeningen doen. Ook biedt ze hersengymnastiek in de vorm van spelletjes, waardoor bewoners mentaal fit blijven.

Door haar flexibiliteit zorgt SARA ervoor dat de werkdruk op zorgprofessionals afneemt. Ze stelt collega’s in staat om slimmer te werken en biedt zo ondersteuning in de dagelijkse werkzaamheden. SARA vervangt zorgprofessionals niet, maar kan wel even taken op zich nemen als de medewerker zich ergens anders op moet richten.

Ontwikkeling van de zorgrobot

Een eerste praktijkversie van SARA is op locatie De Vossenberg in Kaatsheuvel getest. Aan de hand van de succesvolle ervaringen en leerzame inzichten die daar in de praktijk zijn opgedaan wordt SARA continu verder doorontwikkeld. Zo wordt getest of SARA ook in de nacht ondersteuning kan bieden aan zorgteams bij bewoners die onrust ervaren. Inmiddels is SARA bij Zorggroep Elde Maasduinen te vinden op locaties Vossenberg, RosagaerdeHofjeshuis Vinckenrode en Zorgexpertisehuis Liduina. Met de brede ervaringen op deze locaties kan SARA nog veelzijdiger worden.

Lamp3-e1629280719445

Informatie
Deze vlotte robotassistent ondersteunt collega's en stimuleert cliënten


innovatie@zgem.nl

Zorgrobot SARA

  • Leuke gepersonaliseerde content aangeleverd door familie
  • Ondersteuning van zorgpersoneel
  • Motivatie tot fysieke beweging en mentale inspanning

Ontdek de innovaties van Zorggroep Elde Maasduinen