Spring naar content

Slim Spullen Vinden

Als je met meerdere collega’s op een grote afdeling werkt is het onvermijdelijk dat je wel eens iets kwijtraakt. Het zoeken naar hulpmiddelen die je vaak nodig hebt op een afdeling in de ouderenzorg, zoals een bloeddrukmeter of tilband, kan op een grote locatie veel tijd in beslag nemen. Reden voor Team Innovatie om met een slimme oplossing te komen.

Het kwijt zijn van hulpmiddelen kost onnodig tijd en levert bovendien frustratie op bij de zorgmedewerkers. Daarom loopt er binnen Zorggroep Elde Maasduinen een proef met Asset Tracking, het live bijhouden van de locatie van alle hulpmiddelen. Er wordt een sensor in de hulpmiddelen geplaatst. Een app verzamelt de signalen en bepaalt aan de hand van een slim algoritme waar het object zich bevindt. Zorgmedewerkers kunnen de app gebruiken op zowel een smartphone of tablet als op een PC of laptop. Dit zorgt niet alleen voor minder frustratie, maar kan bovendien zorgen voor minder derving van bepaalde zorghulpmiddelen.

Pilotfase

De eerste pilot van het Asset Tracking systeem gebeurde op locatie Zorgexpertisehuis Liduina. Hier werd getest of het systeem technisch haalbaar was op basis van het bestaande WiFi-netwerk en fijn werkt voor collega’s. Tracking op basis van WiFi bleek in de praktijk niet nauwkeurig genoeg, maar collega’s waren wel enthousiast. Daarom is nu een nieuwe pilot gestart, deze keer op basis van BlueTooth Low Energy (BLE). Deze vindt plaats op de Vossenberg.

Blije collega’s

In de eerste tests merkten we dat het systeem erg goed werkt. Collega’s reageren positief en merken dat ze veel tijd en frustratie besparen. Dit slimme systeem draagt zo merkbaar bij aan hun werkgeluk. Als de verdere ontwikkelingen op basis van Bluetooth succesvol blijven, kan dit systeem uiteindelijk in heel Zorggroep Elde Maasduinen ingevoerd worden. Zo kunnen we het systeem toepassen in steeds meer hulpmiddelen, en steeds meer tijd, zoekfrustratie en derving besparen.

Lamp3-e1629280719445

Informatie
"Waar lag die bloeddrukmeter ook alweer?" zal je door Asset Tracking bij ZGEM straks nooit meer horen


innovatie@zgem.nl

Slim Spullen Vinden

  • Gemakkelijk beheer van spullen met gebruik van bestaande netwerken
  • Besparen van tijd en frustratie in het zoeken van spullen
  • Toekomstbestendig met gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE)

Ontdek de innovaties van Zorggroep Elde Maasduinen