Spring naar content

Samenzorg

Wanneer iemand in het verpleeghuis terechtkomt houdt de rol van het sociale netwerk niet op. Doordat naasten en zorgmedewerkers zich samen inzetten voor cliënten wordt het leven van cliënten én het werk van zorgmedewerkers mooier.

Mensen verhuizen naar het verpleeghuis als het thuis niet meer gaat. Maar dat betekent niet dat het sociale netwerk (familie, vrienden, kennissen) dat thuis gewend was zorg te geven, dat na een verandering van woonomgeving niet meer kan of wil doen. Toch zien we in de praktijk dat het sociale netwerk veelal minder betrokken raakt zodra hun naaste verhuist naar het verpleeghuis. Daarnaast zien we dat (zorg)medewerkers vaak de neiging hebben om taken over te nemen. Om dit vraagstuk aan te pakken zijn we binnen ZGEM aan het experimenteren met samenzorg. Met samenzorg geven we de zorg vorm samen met de cliënt, de naasten en onze medewerkers.

Een andere manier van werken

Samenzorg vraagt wel een andere manier van werken voor de zorgmedewerkers. Zij zijn gewend om zo veel mogelijk taken uit handen van de naasten te nemen om hen te ontzorgen. Het is belangrijk dat medewerkers ondersteund worden in de nieuwe manier van werken en het vertrouwen ontwikkelen in de kwaliteiten en toewijding van de naasten.

Ook voor de familie, vrienden en kennissen kan dit een omschakeling zijn. Niet dat het nooit gebeurt, maar we zijn in Nederland niet gewend om actief mee te helpen in het het verpleeghuis. het is een nieuwe, vreemde omgeving. Dat maakt onzeker over wat er gedaan kan en mag worden. Het is daarom belangrijk om naasten mee te nemen in het proces, waarbij zij zeer welkom zijn. Om te laten zien dat het voor iedereen op de afdeling fijn is als ze er zijn.

Ontwikkeling

Er wordt regionaal hard gewerkt aan de ontwikkeling en invulling van Samenzorg. Wat verwachten zorgmedewerkers en naasten van elkaar? Welke taken kunnen naasten oppakken? Wat is fijn, wat juist niet? Er wordt onderzocht hoe naasten het beste betrokken kunnen worden bij het leven van hun geliefde. Ook wordt bekeken welke begeleiding er nodig is voor de naasten, om er voor te zorgen dat de kwaliteit van de zorg optimaal blijft.

Om zo veel mogelijk inzichten te vergaren draaien er binnen Zorggroep Elde Maasduinen verschillende experimenten. Dit gebeurt momenteel op VitaHofjeshuis VinckenrodeHet Buitenhuis en Dorpshuis De Vlaswiek.

Lamp3-e1629280719445

Informatie
Vrienden en familie zijn onmisbaar in het leveren van liefdevolle en kwalitatieve zorg


innovatie@zgem.nl

Samenzorgen

  • Hulp van naasten maakt cliënten gelukkiger
  • Er is druk op de zorg: naasten ontlasten zorgmedewerkers

Ontdek de innovaties van Zorggroep Elde Maasduinen