Spring naar content

Grootouder en kleinkind samen aan de kook

23 september 2019

Dhr. Hooijmaijers

Woensdag 18 september vond bij Park Vossenberg, een vestiging van Zorggroep Elde Maasduinen, de allereerste editie van de Groen & Grijs kookworkshop plaats. Een workshop waarbij grootouder en kleinkind als koppel aan de slag gaan om een heerlijk drie-gangendiner te bereiden. De ingrediënten sponsorde Albert Heijn Kaatsheuvel. Wat resulteerde in een avond met een buik vol niet alleen van heerlijk eten, maar van lachen, tevredenheid, nostalgie en bovenal in het hier en nu genieten.

De workshop ‘Groen & Grijs’ is ontwikkeld vanuit de Brabantse Proeftuin Dementie voor grootouders met dementie en hun kleinkinderen, of andere (familie)relaties. Dementieconsulente Marlies Smulders was als vrijwilliger aanwezig en ondersteunde het initiatief vanuit de Geheugenwerkplaats.

In het hier en nu
De middag begon onder het genot van een kopje koffie, waarna chef-kok Roy Klerks het menu van oud-Hollandse gerechten toelichtte en vertelde hoe ieder koppel aan de slag kon gaan. Na de uitleg namen de koppels plaats aan de tafels waar alle ingrediënten en het kookgerei al waren klaargezet. Vrijwilligers Bep en Bart van der Klugt hielpen 15 jaar geleden al met koken bij de Vossenberg. Nu deden ze dat met alle plezier weer. “Al lukt een biefstukje of een ei bakken hem nog wel, maar daar blijft het ook bij”, vertelde Bep lachend over haar man.

De koppels zijn samen groenten aan het snijden als de heer Hooijmaijers tegen zijn kleinzoon zegt: “Doe jij dit maar, je bent nog jong”. Waarop kleinzoon Levy wijs antwoordt: “Nee opa, we gaan het samen doen.” En als alle groenten en kruiden gesneden zijn, komt chef-kok Roy langs met een grote pan waar alle ingrediënten in gaan voor één grote pan kippensoep.

In de moestuin worden nog verse groenten en kruiden gehaald. Daarna schilden de koppels de appels en aardappels en kneedden het gehakt voor de Brabantse hete bliksem met valse hazenrug. Samen actief bezig zijn en in het hier en nu genieten. “Voor mensen met dementie is het contact met de familie en naasten en de beleving in het hier en nu heel belangrijk. Die twee aspecten komen samen in deze kookworkshop”, vertelt Maud Goossensen, Welzijnsadviseur van Park Vossenberg.

Puur genieten
Als kers op de taart kwam er per koppel een aantal familieleden om samen in de Kapel de zelfbereide gerechten op te eten. De tafels vol met genietende mensen, bediend door de vrijwilligers. Een fijne ambiance in een bijzonder mooie gerenoveerde Kapel. Kleindochter Kim Ketting: “Dit is echt een herinnering die ik mee kan nemen. Ik weet dan wel dat oma het niet meer weet, maar voor mij is het zo waardevol.” Waarna haar oma iedereen nog drie keer gedag zei en bedankte voor de fijne avond.