Spring naar content

Expositie Samenzorg geeft stof tot nadenken

22 maart 2023

Expositie_Samenzorg_SintLucas 49

Samen met studenten van vakschool SintLucas hebben we gezocht naar een prikkelende visuele vertaling van de toekomst van de ouderenzorg. Zo ontstond de Expositie Samenzorg. Een expositie vol beelden met emotie en humor, of juist heel abstract. Tenminste tot 1 mei 2023 door iedereen vrij te bezichtigen in Zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel.

Samen is het leven mooier. Ook als je in een verpleeghuis woont. Naasten zijn dan misschien wel nóg belangrijker dan voorheen. Als het gewone leven wordt doorgezet is dat van grote waarde voor de bewoners én de medewerkers. In de praktijk blijkt dit nog lang niet altijd vanzelfsprekend. Deze expositie vol beelden met emotie, humor of juist heel abstract maakt dit onderwerp op een mooie manier bespreekbaar.

Oma als fotomodel
Aan tien studenten van de opleiding ruimtelijk vormgeven van SintLucas is de uitdaging gegeven om dit visueel in beeld te brengen. Met als gevolg stuk voor stuk foto’s om bij stil te staan. Eén van de studenten vertelt: “Het was zo leuk om met mijn eigen oma aan de slag te gaan! Ik merkte dat ze het heerlijk vond om samen met mij op pad te gaan en als fotomodel te figureren. Ik ben echt aan het denken gezet. Niet alleen over de opdracht, maar ook over hoe ik met mijn oma omga.”

Handje helpen
“We hebben er bewust voor gekozen om de expositie in Liduina te lanceren. Hier staat hij recht in het hart van de ouderenzorg, daar waar het gesprek over gaat”, vertelt Janneke Heesakkers, communicatieadviseur bij ZGEM en mede-initiatiefnemer van de expositie. “We hopen het gesprek rondom samenzorg meer op gang te brengen. Samenzorg is een heel actueel thema in de ouderenzorg. Als familie of vrienden van bewoners een handje helpen, zie je dat dat zo veel doet met iedereen op de afdeling. Het brengt echt momenten van levensgeluk.” vult Hanneke van der Meide, programmamanager Samen Zorgen, aan.

Bezoek de expositie nu op Liduina in Boxtel, Liduinahof 35. Daarna gaat de expositie naar andere locaties van Zorggroep Elde Maasduinen.