Spring naar content

Van probleem naar perspectief. De veranderaanpak van samen doen

09 augustus 2024

Blog Hanneke Renee

Door: Renee Kester (adviseur werkgeluk & vitaliteit) en Hanneke van der Meide (programmamanager samen doen)

Werken aan dát wat we belangrijk vinden

In alle veranderingen die plaatsvinden binnen de ouderenzorg staat vaak het personeelstekort centraal. Wij kijken liever naar onderdelen van het grotere probleem. Deze andere manier van kijken en doen helpt ons samenwerken aan dát wat we belangrijk vinden: goede, passende zorg. Dit zorgt voor energie. Het helpt ons om stapsgewijs te veranderen. Zoals bijvoorbeeld bij het verbeteren tussen de samenwerking tussen zorgpersoneel, vrijwilligers, vrienden en familie (naasten).

Van passieve steun naar actieve betrokkenheid

Het is onze overtuiging dat het sámen vormgeven essentieel is bij verandering. We kijken naar wat al goed gaat en waar we meer van willen. Iedereen krijgt de gelegenheid om zijn stem te laten horen. In het geval van samen doen betekent dit dat er ook altijd vrijwilligers en naasten betrokken zijn in de werkgroepen op de locaties. Door met elkaar het gesprek te voeren ontstaat er verbinding tussen de verschillende perspectieven en een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het samen doen.

Van moeten naar willen veranderen

In de werkgroepen vragen we ons af: waar willen we naartoe werken? We noemen dit ook wel het verlangen of de ambitie. Het is menselijk om in problemen te blijven denken en allerlei beren op de weg te zien. We gebruiken de probleem- en perspectief boom als een handige en leuke werkvorm om de omslag van problemen naar het denken in perspectieven te kunnen maken. Door gezamenlijk te werken aan een doel dat we onszelf gesteld hebben, verandert het perspectief van moeten naar willen. Dit levert energie op en vergroot de intrinsieke motivatie. Zo is de kans groter dat de verandering succesvol is.