Spring naar content

Van elkaar begroeten tot afspraken maken over wie wat doet 

18 april 2024

Blog Sytske Frans (3)

Door: Hanneke van der Meide (Programmamanager Samen doen) en Juul Lavrijsen (Onderzoeker UKON) 

Even gedag zeggen wanneer je als medewerker de dochter van een bewoner op de gang tegenkomt. Een vrijwilliger op de hoogte brengen wanneer een bewoner is overleden en duidelijk zijn naar familie wat zij van jou kunnen verwachten. Het lijken zo op het oog hele kleine dingen, maar ze zijn heel belangrijk voor samen doen. 

Onderzoek 

Samen met het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) doen we onderzoek naar hoe we een gelijkwaardige samenwerking tussen vrijwilligers, naasten en medewerkers kunnen stimuleren. Wat gaat er al goed en welke kansen voor verbetering zien we in deze samenwerking? Vanaf januari dit jaar worden drie teams 2 jaar gevolgd en ondersteund in de verandering naar samen doen. 

Contact 

Hoewel de drie teams heel verschillend zijn zien we wel een aantal overkoepelende thema’s terug. Allereerst laten de inzichten zien dat het van groot belang is dat we een relatie met elkaar aangaan en ook onderhouden. Dit blijkt niet zo vanzelfsprekend. Medewerkers zijn heel betrokken bij de bewoner, maar weten niet altijd welke familie of sociaal netwerk bij de bewoner hoort. Andersom weet familie vaak niet wat de verschillende functies zoals cliëntondersteuner en verzorgende IG inhouden en bij wie ze met welke vragen terecht kunnen. Er is vrijwel geen relatie tussen vrijwilligers en familie, terwijl vrijwilligers soms intensief betrokken zijn bij het leven van een bewoner.  

Verwachtingen uitspreken 

Het onderzoek biedt concrete handvatten voor de teams om te zien waar kansen liggen om de samenwerking te verbeteren. Zodra je elkaar kent wordt het makkelijker om het gesprek aan te gaan en bijvoorbeeld grenzen en verwachtingen uit te spreken, een ander belangrijk thema dat uit het onderzoek naar voren komt. Dit geldt ook voor het maken van afspraken hoe we met elkaar willen samenwerken. Als we dit doen ontstaat er meer begrip voor elkaar omdat we beter begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan.  

Kleine veranderingen  

Met deze inzichten gaan de teams komende tijd mee aan de slag. Soms gaat het maar om kleine veranderingen, maar hebben ze een grote impact. 

De komende periode verschijnen er meer blogs over samen doen. Heb jij een mooi verhaal over samen doen, roept het thema vragen bij je op of is er een specifiek onderwerp waar we volgens jou aandacht aan moeten geven? Laat het dan weten via hanneke.vandermeide@zgem.nl