Spring naar content

Van 15 valincidenten per dag naar één per maand: de kracht van doorvragen

04 mei 2023

Blog Alexander kracht van doorvragen

Door: Alexander Everling, zorgtechnoloog

Een cliënt van 2 meter lang en meer dan 100 kilo zwaar. Hij heeft Parkinson en dementie en valt 10 tot 15 keer per dag. Hij valt vaak op plekken waar we met de tillift niet bij kunnen, waardoor we met 2 of 3 collega’s de man moeten optillen. Dat is natuurlijk erg zwaar, kunnen we daar niet iets voor verzinnen?

Die vraag legt het zorgteam bij ons neer en samen met een collega ga ik met de zorgmedewerkers om tafel zitten. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Het eerste idee: een ‘schepstoel’, waarmee we meneer makkelijker kunnen helpen opstaan. Kosten: €6.500. Daar is het risico op vallen niet mee weggenomen. “Dat moet toch anders kunnen?”, denken we. We gaan op zoek naar de vraag achter de vraag: waarom valt meneer?

Wat blijkt: meneer vindt het fantastisch om films te kijken en muziek te luisteren. Op zijn kamer heeft hij een mooie kast vol met CD’s en DVD’s. Iedere keer staat hij op om een nieuw schijfje in het apparaat te stoppen. Zijn rollator staat maar in de weg staan en heeft hij niet nodig, vindt hij zelf. Waarna hij steeds valt. En daar zien we de oplossing in!

Een Google Home, samen met een Netflix en Spotify abonnement. Zo kan meneer met zijn stem, zittend vanuit zijn stoel, steeds een film of muziek opzetten. We hoeven hem alleen nog even te leren hoe dat dan werkt. Een aantal medewerkers verklaren ons voor gek: meneer heeft dementie, die kan je nooit meer iets nieuws aanleren. En toegegeven, het kost wat tijd. Maar iedere dag zien de zorgcollega’s resultaat. Wat blijkt: meneer vindt het fantastisch! Hij geniet ervan om te leren hoe het werkt, hij hoeft maar iets te roepen en zijn favoriete nummer begint te spelen. Het resultaat liegt er niet om: van 15 valincidenten per dag, naar één valincident in een hele maand. En dat met een apparaatje van 30 euro.

Zoeken naar de vraag achter de vraag en samenwerken met het team, zo kom je tot de beste oplossingen. Hoe mooi is het als we dit ook samen met familie gaan doen? Als kleindochter bij opa langskomt en samen oefent met de Google Home. En de collega’s van de zorgafdeling? Die genieten van het succes en weten team innovatie nu altijd te vinden als ze weer een uitdaging hebben.