Spring naar content

Nicole: “Door haar leeft de afdeling meer.”

16 maart 2022

voorkant loena nicole

Door: Santi Geerdink, stagiaire Communicatie

Als je moet kiezen om wakker gemaakt te worden door een hond of door één van de zoveel verpleegsters, wat zou je dan kiezen? Dat dilemma legde zorgmedewerker van de Venloene, Nicole van der Pasch, mij voor toen ze sprak over de kleine dingen die contacthond Loena kan doen om een bewoner vrolijker te maken. En ik denk dat ik dan toch maar voor de hond kies. Het was mijn derde week dat ik stage liep bij Zorggroep Elde Maasduinen en na veel kennismakingen, ging ik vandaag wel een hele bijzondere kennismaking tegemoet.

Contacthond?

Contacthonden zoals Loena worden ingezet voor het vroegtijdig opsporen van signaalgedrag bij mensen met dementie, maar Loena’s aanwezigheid alleen kan al veel verschil maken. Het is gebleken dat honden eerder signalen oppakken dan mensen. Honden kunnen dit ruiken of voelen voordat het tot uiting komt. Het is Nicole’s taak om Loena dit te laten ontwikkelen en te leren. Sinds 1 april 2020 zijn zorgmedewerker Nicole en hond Loena een duo en werken ze samen 32 uur. Loena zocht nog een fijne begeleider en Nicole zag een grote uitdaging wel zitten. Nu twee jaar verder wordt Nicole geassocieerd met Loena en zijn ze niet apart van elkaar te vinden. Is Nicole er, dan is Loena er ook.

Geluksmomentjes

Iedere dag weer beleeft Nicole geluksmomentjes met Loena. Het zijn kleine dingen die Loena doet, maar die maken al verschil. Het feit dat Nicole meer dingen gedaan krijgt met bewoners, zoals douchen of opstaan, die de bewoners normaal niet zouden willen doen, zorgt ervoor dat haar werkgeluk verhoogd wordt. Nicole zegt over deze momenten: “Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen.”

De kracht van Loena

Loena is een heel relaxte hond. Ze vindt alles eigenlijk wel goed, als ze maar geaaid wordt. Tijdens de 32 uur dat ze werkt, wordt ze meegenomen naar bewoners om te trainen, maar mag ze ook een aantal uurtjes slapen om uit te rusten. Ik vroeg Nicole wat het werken met Loena zo bijzonder maakte en daarover zei ze dat het echt meer leeft door Loena. Ze komt de kamer binnen en mensen lichten op. Dat is de kracht van Loena.

Mijn ervaring

Toen ik een middagje naar de Venloene kwam om Nicole en Loena te ontmoeten merkte ik ook meteen de kracht van Loena op. We liepen over de gang en alle hoofden draaiden naar haar. Een bewoonster stopte met wandelen om Loena een aai over haar bol te geven en een andere bewoner wenkte Loena meteen om de komen knuffelen. Ik zag dus echt dat Loena het zonnetje in huis is. Daarnaast merkte ik ook hoe stralend Nicole praat over het werken met Loena. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit duo mijn hart heeft gestolen, net zoals van veel mensen.