Het belang van taal
23 juli 2024
Door: Lieke Sips (manager Venloene en Vita) en Hanneke van der Meide (programmamanager samen doen)
Samenwerken met familie en naasten is een hot item in zorgland. Bij ZGEM proberen we op allerlei manieren deze samenwerking te stimuleren. Dat vraagt om een andere manier van denken. De juiste taal en toon zijn daarbij belangrijk.
Medewerkers vragen hoe ze familie kunnen betrekken en op managementniveau wordt gesproken over ‘het inzetten van het sociale netwerk’. We willen van hospitaliseren naar samen doen maar spreken nog steeds over een opname. Vervolgens verbazen we ons dat een familielid vraagt naar de bezoektijden.
Van familie betrekken naar samen optrekken
Als we de verandering naar samen doen willen realiseren dan moeten we onze taal aanpassen. Een treffende uitspraak die regelmatig wordt aangehaald is: “Hoe komen jullie erbij dat je ons (familieleden) bij de zorg moet betrekken? Wij waren er al, wij hebben jullie uitgezocht om ons te ondersteunen”. Want inderdaad, familie en vrienden zijn betrokken als iemand verhuist naar een woonzorglocatie. We nemen het niet van familie over, maar trekken samen op. De eerste stap is elkaar zien, vanuit deze verbinding start de samenwerking.
Het waarom van de samenwerking
Ook is de toon die we gebruiken belangrijk. Worden we gedreven door het personeelstekort waarbij het inzetten van familie de oplossing zou zijn? Of is het gemeenschappelijke doel het welzijn van de bewoner? Wij zijn ervan overtuigd dat de verandering naar samen doen alleen slaagt als we gemotiveerd worden door dit laatste en passende taal gebruiken. Hieronder een aantal suggesties. Heb jij nog meer taalwissels? Laat het weten op onze sociale media!
Taalwissels
Van inzetten van sociaal netwerk naar samenwerken met sociaal netwerk
Van intake naar welkomstgesprek
Van opname naar verhuizing
Van verblijven naar wonen
Van afdeling naar woongroep/huisje