Help! Wat bespreek je als familie en zorgmedewerker wel en niet met elkaar?
10 maart 2024

Door: Maria Hollanders – functionaris gegevensbescherming en adviseur beleid en zorg
en Hanneke van der Meide – programmamanager Samen doen
Wat kan?
‘Ik mag alleen met de eerste contactpersoon communiceren.’ Deze uitspraak horen we vaak als we met medewerkers in gesprek zijn over samenwerken met familie. En ook familie is soms zoekende. Samen doen draait om samenwerken met medewerkers, vrijwilligers én familie. En dat kan niet zonder te communiceren. Tijd om eens te kijken hoe het zit!
Natuurlijk, in de zorg hebben we een aantal officiële rollen. Een eerste contactpersoon: het aanspreekpunt voor medewerkers als het gaat om hele praktische vragen, zoals het aanvullen van de shampoo. En een cliëntvertegenwoordiger, die beslissingen maakt op het gebied van zorg en behandeling wanneer de bewoner dat zelf niet meer kan. Dat kan dezelfde persoon zijn, dat hoeft niet.
Eigenlijk kun je heel veel met elkaar delen. Dat maakt het zo veel fijner voor de cliënt!
Samen aan tafel
Naast deze officiële rollen is er alle ruimte om afspraken te maken met wie je over wat communiceert. Een paar weken na de verhuizing hebben we een samen doen gesprek. Familie, vrienden en medewerkers gaan dan even samen zitten. Wie heeft welke rol in het leven van de bewoner? Wie doet wat? Wil de kleindochter bijvoorbeeld iedere week met oma naar de markt? Altijd welkom! Dat contact hoeft niet via de eerste contactpersoon te verlopen. Voor zorgmedewerkers: durf te vragen. En voor de kleindochter: laat je horen! Zo komt niet alles op de schouders van die ene mantelzorger terecht. We leren samen wie, waarvoor benaderd kan worden. Bij welke medewerker kan ik het beste terecht voor vragen over activiteiten? En wie van de familie zorgde ook alweer voor het verjaardagscadeau?
Snel contact
Ook handig: de digitale omgeving van Caren. In deze beveiligde omgeving delen medewerkers hoe het met de bewoner gaat. Familie kan hier de agenda inzien, zorgplannen lezen en communiceren met de medewerkers én met elkaar. De cliëntvertegenwoordiger kan anderen toevoegen aan deze omgeving. En bepaalt per gebruiker welke informatie die wel en niet mag zien. Zo kan je het echt samen doen: iedereen is op één plek te vinden en weet wat ze aan elkaar hebben.
Samen doen: neem de ruimte en durf te vragen. Samen is het leven mooier.