Durf te vragen, durf te doen
07 februari 2024
Door: Sytske Hermans – dochter van een bewoner Vinckenrode
en Hanneke van der Meide – Programmamanager samen doen
‘Vinckenrode voelt niet meer als een tehuis maar als een thuis’, zegt Sytske als ik haar vraag naar wat er het afgelopen jaar is veranderd op Vinckenrode. Ze heeft als dochter van een bewoner en als lid van de locatiewerkgroep de verandering naar samen doen van dichtbij meegemaakt. En deze ook mede vormgegeven. Het heeft bij haarzelf ook tot een omslag geleid: waar ze eerst het idee had ‘de verzorgenden zorgen voor mijn vader’ is ze zich gaan realiseren dat ze hier zelf ‘ook iets te doen heeft’.
Thuis. Dat betekent dat je zoveel mogelijk blijft doen wat je ook deed, net als voordat je naaste naar een woonzorglocatie verhuist. Om dit te kunnen moet je daarvoor wel de ruimte ervaren. Voor Sytske was dat in het begin een drempel. Want het betekent veel vragen aan medewerkers. En ze had vaak het gevoel dat ze andermans ruimte betrad. Door het gewoon te doen, maar ook doordat ze merkte dat medewerkers leerden loslaten en haar leerde kennen, werd dit steeds makkelijker.
‘Het zit ‘m in kleine dingen. Als je niet weet of je in de keuken mag komen zul je ook nooit zelf koffie zetten. De stofzuiger was ook zo’n vraag, mag ik die gebruiken? Waar kan ik die vinden?’ Nu loopt ze geregeld zelf naar de bijkeuken om daarna samen met haar vader zijn appartement extra schoon te maken. Laatst waren er door ziekte minder medewerkers aanwezig en heeft ze de afwas gedaan en alles opgeruimd. Als ze ziet dat er iets moet gebeuren doet ze het. En zo hoort het thuis te zijn. Als Sytske thee wil drinken met haar vader zet ze de waterkoker aan, vraagt ze of andere bewoners ook willen en voorziet ze een medewerker van een lekker kopje thee. Nog een voorbeeld van iets wat je gewoon zelf oplost: recentelijk hing het gordijn raar op de kamer van haar vader. Ze pakte een trapje en zag dat er wat haken los waren gegaan. Zo gefixt dus en geen medewerker nodig om dit op te lossen. Spontaan helpen past bij haar. Maar ze kan zich ook voorstellen dat andere mantelzorgers het fijn vinden als er wat meer uitgelegd wordt, dat er een duofiets is bijvoorbeeld, waar die staat en hoe je die kunt gebruiken.
Heeft Sytske nog tips voor andere mantelzorgers en teams? ‘Zorg bij een verhuizing voor een warm welkom van de naasten. Dat kan al via een mini rondleiding van 5 minuten. Leg uit wat mensen kunnen doen en waar ze alles kunnen vinden. Dit kan ook worden gedaan door familie die al langer op de locatie komt.’ Zo wordt het vanzelf steeds meer een thuis.
De komende periode verschijnen er meer blogs over samen doen. Heb jij een mooi verhaal over samen doen, roept het thema vragen bij je op of is er een specifiek onderwerp waar we volgens jou aandacht aan moeten geven? Laat het dan weten via hanneke.vandermeide@zgem.nl