De parels van Park Vossenberg
13 september 2022
Door: Armanda de Jonge – Korevaar (welzijnsbegeleider) en Carlijn Raijmakers (communicatieadviseur)
“Jij schrijft toch die blogs? Je moet eens gaan praten met Armanda, welzijnsbegeleider op Park Vossenberg. Ze hebben daar mooie ervaringen met het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Ik ben meteen getriggerd. Die term, een afstand tot de arbeidsmarkt, ik hou er niet van. Ik las eens: “mensen hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt, de bedrijven hebben een afstand tot die mensen”. We gaan kijken hoe dat is op onze zorglocatie Park Vossenberg!
Zo gezegd, zo gedaan. Op dinsdagmiddag open ik mijn laptop voor een Teams-afspraak met Armanda. We hebben elkaar eerder ontmoet en haar vertrouwde brede glimlach verschijnt op mijn scherm. Noem het levensenergie, werkplezier, een had-ik-maar-36-uur-in-een-dag-houding. Ik kan er de vinger niet op leggen, maar heb je een afspraak met Armanda, dan weet je dat de zonnestralen je tegemoet treden.
Toen ik Armanda een week daarvoor vroeg of ze openstond om mij meer te vertellen over dit onderwerp, veerde ze meteen op: “Ja mijn pareltjes!” Mijn lijstje met vragen kan ik wegleggen, Armanda vertelt honderduit.
Pareltjes
Armanda haar pareltjes zijn divers. Ze hebben een depressie, autisme, zijn hoogbegaafd of een periode dakloos geweest. Het is voor hen vaak lastig om een plek te vinden waar hun passie en talenten tot hun recht komen. Dat is niet de manier waarop Armanda ze ziet. Ze zijn puur. Voelen anders, voelen veel. Willen onderdeel uitmaken van de maatschappij, ze willen ertoe doen en belangrijk werk doen.
Iedereen komt tot leven
Werken met parels vraagt om een tijdsinvestering, zeker in het begin. Armanda is streng: de mobiele telefoon moet weg, de handen schoon, cliënten dienen met u aangesproken te worden. Iedere parel krijgt een lijstje om bij te houden wat ze doen. Maar zijn ze eenmaal op dreef, dan zie je wat het bijdraagt. De bewoners fleuren op, omdat er uitgebreid tijd is voor welzijn. Zeker parels die uit (de buurt van) Kaatsheuvel komen vinden populariteit bij bewoners. Het is dan als snel d’n dieje van d’n dieje. En waar een deel van het zorgpersoneel in het begin even moest wennen aan hun nieuwe collega’s, zien zij nu ook wat ze bijdragen. Zij kunnen zich focussen op de zorg.
Een klodder jam
Helemaal los laat ze ze niet, haar pareltjes. Soms observeert ze. Onlangs kwam ze binnen in een appartement waar wat kruimels lagen en een klodder jam. Waar jij en ik deze waarschijnlijk met een veeg weg zouden halen – kruimels en een plakkerige aanrecht achterlatend – had deze parel een andere aanpak. Een stukje nat keukenpapier, een stukje droog keukenpapier, stoffer en blik. Met precisie werd het opgeruimd. Blinkend bleef het aanrecht achter.
Toekomst
Armanda haar ambities voor het werken met parels zijn groot. Op dit moment is ZGEM nog niet voldoende ingericht om al deze pure mensen met passie voor de medemens een opleiding en de juiste begeleiding te bieden. Maar dat betekent zeker niet dat zij uit ons vizier zijn, ZGEM zal oog houden voor al die parels die van grote waarde zijn voor onze ouderen en de maatschappij. Diversiteit is voor ons een belangrijk goed. Armanda blijft zich met alle energie die ze in zich heeft inzetten, ook voor al die pareltjes die nog zullen volgen!