Spring naar content

Bewoners zorgen ook voor elkaar

09 januari 2024

MadyHanneke

Door: Mady, leerling verpleegkunde op de Lijsterbes locatie Liduina en Hanneke, programmamanager Samen doen

Samen doen tussen bewoners

We hebben veel geschreven over hoe naasten, vrijwilligers en medewerkers samen bijdragen aan het welzijn van de bewoner. Mady, vertelt dat ook de bewoner zelf een belangrijke rol heeft. De bewoners vormen samen een indirecte familie.

Naar elkaar omzien

Een bewoner drukt op zijn bel om een zorgmedewerker te infomeren dat het niet goed gaat met de overbuurman. Een andere bewoner schrijft kaarten namens de gehele afdeling voor zieke medebewoners. Veel mensen gaan bij elkaar op bezoek als ze ziek zijn. Ze geven elkaar advies en bieden een luisterend oor. Iemand anders hoort dat de buurman bankgegevens via de telefoon doorgeeft aan een zogenaamde bank. Ze weet dat dit niet klopt en geeft een medewerker een seintje die op tijd kan ingrijpen. Nieuwe bewoners worden hartelijk welkom geheten en krijgen informatie en praktische tips. Bewoners doen dit graag voor elkaar en vinden dit heel normaal.

 We moeten het samen doen

Bewoners zijn er voor elkaar, net zo goed als familie en medewerkers dat zijn. Ze lopen bij elkaar binnen en kijken naar elkaar om. Dat is ook niet meer dan logisch: je vormt samen een ‘huishouden’. Dan moet je het samen doen. En hoe fijn is het dat als de medewerker even ergens anders is, er altijd aandacht voor elkaar is? Bewoners informeren, ondersteunen, activeren, amuseren, observeren, adviseren, inspireren en emotioneren elkaar.