Spring naar content

23 jaar: van verpleegkundige naar teamcoach

03 februari 2022

my-visual_57626620 (4)

Door: Amber van Berkel, teamcoach wonen, welzijn & zorg bij locatie Ontmoetingshuis De Beemden

 

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ 

 

De functie van teamcoach gaan bekleden op 23-jarige leeftijd, een keuze waar niet veel van mijn leeftijdsgenoten aan zullen denken wanneer ze diplomeren als verpleegkundige.

Studie en werken
Na het afronden van mijn studie, zat ik helemaal op mijn plek op een somatische afdeling van ZGEM waar ik destijds werkte. Ik had hier mijn afstudeerstage afgerond en wilde maar al te graag hier verder groeien als verpleegkundige. Samen met mijn collega, pakte ik verschillende taken op. Dit liep uiteen van teamplannen schrijven tot de coördinatie van het vaccinatieproces binnen de locatie.
Naast het contact met de bewoners, waren het juist deze taken die mij deden glunderen.

Solliciteren en een nieuwe start
In mijn spontaniteit, was ik dan ook assertief genoeg om meteen te solliciteren op de functie meewerkend teamcoach. Het leek me de perfecte samenhang: contact met de bewoners en verwanten, coachen en motiveren van collega’s en samen ontwikkelen om uitvoering te geven aan de weg die we graag willen bewandelen. Zo gezegd, zo gedaan, een sollicitatieprocedure verder, ging ik een nieuwe uitdaging aan!  

Waar ik in sneltreinvaart aan iets nieuws was begonnen, had ik nog geen uiteenlopende kennis van leiderschap. Maar meteen kreeg ik alle vertrouwen dat mijn collega’s mij hierin zouden ondersteunen. Uit één van de eerste gesprekken met mijn manager kwam ook mijn puurheid voor het vak naar boven. Hij zei me dat Pippi Langkous altijd een uitspraak deed, die perfect bij mij paste: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Hier kon ik me alleen maar bij aansluiten en is dit sindsdien niet alleen een uitspraak, maar ook mijn motto. 

Zo ben ik van start gegaan, een sprong in het diepe, in een veilige bubbel waar ik ten alle tijden terug kon vallen op mijn collega’s, die me gaandeweg ondersteunen waar nodig.

Verschillende mogelijkheden
De opleiding tot verpleegkundige wordt vaak erg geminimaliseerd tot alleen keuze in doelgroep, maar er is zoveel meer. Met deze blog hoop ik dan ook één van die mogelijkheden aan te kaarten en hier meer collega’s in het veld enthousiast voor te maken. 

Inmiddels zit ik namelijk al een aantal maanden helemaal op m’n plek, waar anderen zich nog vaak afvragen hoe oud ik nu precies ben… Maar als je datgene doet waar je hart ligt, is leeftijd maar een getal. 

Net zo enthousiast geworden over de functie van teamcoach bij ZGEM als Amber? Bekijk dan eens deze twee vacatures: Teamcoach locatie Buitenhuis & Teamcoach locatie Liduina