Spring naar content

Aansprakelijkheid samenzorg

Bij een verhuizing naar Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) wordt het vertrouwde leven zoveel mogelijk voortgezet, samen met de familie en vrienden van de bewoner. Waarschijnlijk ben je gewend je naaste te helpen of te ondersteunen. Dat kan je in het verpleeghuis ook blijven doen. Soms gaat het om koffie schenken in de huiskamer. Een andere keer gaat het over het begeleiden bij activiteiten of het ondersteunen bij de dagelijkse zorg. We willen je uitnodigen om te doen waar je je fijn bij voelt, de hulp is altijd welkom. Samen zorgen gaat over het samenwerken aan levensgeluk met medewerkers, vrijwilligers en naasten van de bewoner.

Aansprakelijkheid

Iedereen maakt wel eens een fout en een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat is bij samenzorg niet anders. Gelukkig zijn de gevolgen bijna altijd klein. Maar wie is er aansprakelijk als er wel schade is? Bij een ongeluk in het kader van samenzorg verschilt dit per situatie. Soms is de naaste zelf verantwoordelijk, soms ZGEM. Globaal kunnen we het volgende onderscheid maken:

  • Wanneer je iets met je eigen naaste onderneemt ben je zelf verantwoordelijk. Dit is het thuis van de bewoner, dus dit is niet anders dan je gewend bent.
  • Je bent van harte welkom om ook met andere bewoners iets te ondernemen of ze te helpen. In dat geval zorgen wij er graag voor dat alles voor jou goed geregeld is. Als wij een VOG van jou ontvangen, kunnen wij ervoor zorgen dat je onder de aansprakelijkheidsverzekering van ZGEM valt.
  • Medewerkers zijn alert en grijpen in als zij iets zien gebeuren wat verboden is of schade of letsel kan veroorzaken. Net zoals ze dat bij hun collega’s ook doen. Als een medewerker vanuit de professionaliteit handelt, is zij niet persoonlijk aansprakelijk.

Vind je het fijn om ook voor de medebewoners van je naaste iets te betekenen, zoals iemand mee uit wandelen nemen of te ondersteunen bij maaltijden of activiteiten? Dan is onderstaande informatie belangrijk om door te lezen.

Waarom vraagt ZGEM een VOG?

Een VOG (verklaring omtrent het gedrag) is een verklaring die de overheid afgeeft, waaruit blijkt dat iemands verleden geen bezwaar vormt voor bepaalde werkzaamheden, in dit geval in de zorg. De woning bij ZGEM is het thuis van de bewoner. Dat is niet anders dan voor de verhuizing. Maar omdat de woning nu binnen een zorginstelling is, zitten hier een paar wettelijke regels aan verbonden rondom aansprakelijkheid.
Als wij een VOG van jou ontvangen, val je wettelijk onder de aansprakelijkheidsverzekering van ZGEM. Dat betekent dat, wanneer er onverhoopt iets fout gaat, je daar niet zelf aansprakelijk voor bent. ZGEM regelt dit dan voor jou. Zo hoef jij je geen zorgen te maken en kun je gerust meedoen in het leven bij ZGEM. De VOG wordt betaald door ZGEM.